De Teek

De Teek is een klein diertje (spinachtige parasieten van 1 tot 3 mm grootte) die verschillende ziektes kan overbrengen. Teken zijn 24 uur per dag actief op zoek naar hun prooi. Hieronder leggen we een aantal dingen over teken uit.

Onder 5 graden

Als het onder de 5 graden is zijn over het algemeen teken niet actief. Dit betekend dat met onze steeds zachtere winters teken geregeld in de winter ook actief zijn! Als het onder de 5 graden is houden de teken een winterslaap.

Het is dus belangrijk om ook in de winter op teken te blijven controleren, omdat vroeger teken toen zelden actief waren, zijn er maar weinig mensen die in de winter op teken controleren.

Dit zorgt ook weer voor een verhoogde kans van het oplopen van ziektes als de ziekte van Lyme.

Hoe overleven teken

Een teek hoeft maar ongeveer één keer per jaar toe te slaan om genoeg bloed te hebben om een jaar te overleven.

Voor een teek is het belangrijk op een goede vochtige plek te zitten. Vocht is voor een teek zeer belangrijk. Een stapel oude bladeren in het bos is voor een teek heerlijk!

Als de luchtvochtigheid bij de plek waar de teek is, meerdere dagen niet boven de 80% komt sterft de teek. Vandaar dat hij zo graag tussen de bladeren ligt.

Met deze reden in gedachten zul je teken dus maar zelden aantreffen op een hoogte van 1,5 meter of hoger. Vanuit het gras, bladeren of andere vochtige plekken wacht de teek geduldig om zich aan zijn slachtoffer vast te klemmen.

De Teken en de tuin

Je zult het waarschijnlijk niet denken, maar gemiddeld één op de drie tekenbeten worden in de tuin opgelopen!

Dit bewijst ook maar weer dat het ook belangrijk is om je te checken op teken als je niet naar het bos bent geweest. Als je het controleren van teken telkens als je in de douche staat even meeneemt weet je zeker dat je geen teken hebt.

Het vinden van zijn prooi

In zijn twee voorste pootjes zit een orgaan waarmee hij naderende mensen kan waarnemen. Zo kan hij het koolzuurgehalte van uitademende mensen ruiken, lichaamsgeuren waarnemen.

Voorkomen van tekenbeten
Voorkomen van tekenbeten

Beschermende maatregelen

  • Blijf zo veel mogelijk weg bij dichte begroeiing en struiken. Wijk bij het bezoeken van een bos dus zo min mogelijk af van de paden.
  • Draag dichte schoenen om tegenbeten te voorkomen.
  • Lange mouwen en een lange broek helpen ook teken tegen te gaan.
  • Draag je sokken over je broek als je in het bos bent of van de paden af gaat (bijvoorbeeld werkt als hovenier).
  • Spuit je kleding in met een middel dat DEET bevat. Hier houden teken niet van.
  • Spuit je lichaam in met een middel dat DEET bevat, dit voorkomt dat teken zich gaan nestelen op uw lichaam.
  • Draag lichte kleding, hierop zijn teken het beste zichtbaar.

Voorkomen van tekenbeten

Teken kom je op heel veel plekken tegen. Het voorkomen van tekenbeten is belangrijk omdat teken ziektes met zich mee kunnen brengen. De meeste teken zitten in Hoog in de schaduw liggend gras en dode bladeren bij bomen en struiken. Mocht u op een plek zijn geweest wat aan deze criteria voldoet, is het belangrijk om te controleren op teken!

Hoe de teek op je lichaam komt

Teken kunnen niet vliegen, ook laten ze zich niet vanaf grootte hoogte op je vallen. Ze wachten vanaf het gras, struik of andere vochtige plek tot er een mens langsloopt en lopen dan over. Als ze dan eenmaal op het lichaam zijn lopen ze in een rustig tempo over je lichaam heen naar een plek waar ze zich willen vastmaken.

Hier voel je niets van, het zelfde van het vastmaken van zichzelf op jou huid. Het gebeurd maar zelden dat iemand voelt dat een teek zich een baan graaft in je huid.

De Teek

Geen angst

De kans dat je een teek oploopt is dus groot, ook als je niet op pad gaat en gewoon door de tuin loopt. Het is echter geen reden voor echte paniek. Hou je lichaam tijdens het nemen van een douche gewoon goed in de gaten. Verwijder een teek als er één zit en onthoud de plek.

Je hoeft dus niet na elke keer dat je de tuin in loopt je hele lichaam te scannen, doe dit gewoon op het moment dat je een douche neemt, of na een lange boswandeling. Hoe sneller je een teek verwijderd hoe beter, maar overdrijf het bekijken van je lichaam op teken ook niet!

Voorkomen onmogelijk

Het is onmogelijk om teken te voorkomen met bovenstaande maatregelen, natuurlijk helpt het wel door deze maatregelen in de praktijk toe te passen. Controleer je altijd na het bezoek van bijvoorbeeld een bos goed op teken. Kijk op de veel voorkomende plekken waar teken zich nestelen en speur uw lichaam helemaal af.