Fabels en feitjes over Teken

Fabels en feitjes over Teken

We zetten hieronder een aantal Fabels en feitjes over Teken op een rij. Wat is er nou allemaal wel waar en wat is eigenlijk een fabeltje. Je leest het in het overzicht hieronder.

Teken vallen uit bomen

Fabel teken vallen helemaal niet uit bomen, maar lopen over van hoog gras, oude bladeren. Teken zitten vaak bij bomen en struiken maar komen overal voor. Zelfs bij een wandeling in de duinen is het mogelijk om een teek op te lopen.

Teken komen steeds meer in het jaar voor

Feit Doordat het steeds warmer wordt blijven teken langer actief. Ze gaan in winterslaap als het langere tijd onder de 7 graden is. Doordat de winters steeds zachter worden blijven teken ook langer actief. Daarom is het belangrijk om buiten het officiële teken seizoen jezelf te blijven controleren op teken!

Je loopt teken alleen op in bossen.

Fabel Wist je dat één van de drie teken wordt opgelopen in eigen tuin? Een plek waar je het zeker niet verwacht. Ook als je in je eigen tuin bent geweest is het dus belangrijk om jezelf te blijven controleren.

Fabels en feitjes over Teken

Het kan dat je teken niet opmerkt op je lichaam

Feit Het kan zomaar zijn dat een teek dagen op je huid zit zonder je hier iets van merkt, je voelt er namelijk niets van. Ook kunnen ze heel klein zijn, waardoor je ze ook snel over het hoofd ziet.

Het is taak om de teek zo spoedig mogelijk te verwijderen. De teken kunnen namelijk besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi en de ziekte van Lyme overdragen. Oppassen dus!

Wil je weten hoe je een teek het beste kunt verwijderen? Bekijk onze Verwijder tip pagina

Verwijder een teek ALTIJD in een draaiende beweging

Fabel! Je moet een teek er juist in één rechte lijn uittrekken. Het draaien zorgt er alleen maar voor dat de pootjes kunnen blijven zitten. Zet je pincet of tekentang goed onder de teek en trek hem er in één rechte beweging uit!

Bij het gebruiken van een pincet is het belangrijk om niet in de teek zelf te knijpen. De teek geeft dan over en de kans op een besmetting is dan een heel stuk groter! Voorzichtig mee zijn dus!

Vochtig en warm weer is wat een teek lekker vindt

Feit Hoe warmer het is en hoe vochtiger de lucht is, hoe actiever de teken zijn. De minimale tempratuur die ze nodig hebben is 7 graden. Onder de 7 graden zijn ze niet actief.

Teken zijn er alleen in de zomer

Fabel Teken zijn er het hele jaar door, maar houden een soort van winterslaap als het onder de 7 graden is. Alle graden boven de 7 graden wordt een teek actief. Oppassen dus ook buiten de zomer.

Fabels en feitjes over Teken

Zo zie je dat er nog best wat feiten en fabeltjes zijn over teken die je mogelijk nog niet wist.