Hoe controleer ik op teken?

Plekken van teken

Hoe controleer ik op teken? Die vraag gaan wij nu beantwoorden! Er zit tussen volwassenen en kinderen een groot verschil tussen de plekken waar teken zitten. Bij volwassenen zitten ze bijvoorbeeld veel meer op benen (50 % kans) en bij kinderen maar 25 % kans! Een groot verschil dus.

Tekenradar.nl heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheden en recent cijfers hierover op haar website gezet.

De tabel hiervan ziet er als volgt uit:

KinderenVolwassenen
Hoofd en nek (32%) Benen (55%) 
Romp (borst, buik, rug, schouders en oksels) (27%) Romp (borst, buik, rug, schouders en oksels) (22%) 
Benen (25%)Armen (11%) 
Armen (10%) Schaamstreek (9%) 
Schaamstreek (7%) Hoofd en nek (3%) 
Bron: Tekenradar.nl

Zoals je ziet in de tabel hier boven zit er nog al een verschil tussen kinderen en volwassenen. Het is dus raadzaam om extra aandacht te schenken aan de groep waar je toe behoord.

Hoe controleer ik op teken?

Teken zijn erg kleine beestjes, gemiddeld zijn ze maar 1 tot 3 millimeter groot! Het is dus erg lastig om een teek te vinden.

Naar maten ze op het lichaam zitten zuigen teken zich steeds meer vol met bloed. Hiervan krijgen ze een bruin/grijs achtige kleur en groeien ze ook.

Teken krijgen dan ongeveer het formaat van een erwt.

Kunt of wilt u geen hulp van andere bij het zoeken naar teken? Gebruik dan een spiegel om op plekken te kijken waar u anders niet kunt kijken, denk hierbij aan de rug en achterkant van de bovenbenen- of schaamstreek.

Het is een stuk makkelijker zoeken naar teken door gebruik te maken van een vergrootglas.

Extra tip: Kijk ook de kleding na! Het kan ook zijn dat de teken nog op uw kleding zitten!

Hoe controleer ik op teken?

Weghalen van teken

Het is belangrijk dat je de teken goed weghaalt, hierover hebben we ook een artikel geschreven. Bekijk deze ook even goed voor u de teek weghaalt. Er staan een aantal praktische tips op!

Het is heel belangrijk een teek weg te halen, dit omdat deze ook ziektes met zich mee kunnen dragen zoals ziekte van Lyme. Neem dus de instructies over het verwijderen van teken goed door voor je er één gaat verwijderen. Je moet voorkomen dat je een verhoogde kans hebt om infecties op te lopen.

Hoe werkt het bij dieren?

Bij dieren gaat het ongeveer het zelfde als bij mensen. We hebben ook een onderzoek gedaan naar honden en katten. Daar gaat het verwijderen namelijk het zelfde, alleen de bijwerkingen en ziektes zijn net wat anders.

Daarnaast zijn er een aantal dingen waar je als eigenaar van de hond/kat op kunt letten. Want een huisdier kan zelf niet praten en aangeven dat hij zich niet lekker voelt door een tekenbeet. De kenmerken staan op de pagina’s van de honden en katten vermeld.

Samengevat

Het is dus zeer belangrijk om op teken te blijven controleren. Zowel in de zomer als in de winter als het boven de 5 graden is. Het is maar een kleine moeite maar het kan een hoop gedoe gaan voorkomen. Zowel bij jezelf, je naasten als bij je huisdieren.

Teken kunnen ook zitten op plekken waar je zelf wat lastiger kan kijken, het is daarom ook aan te raden om een spiegel te gebruiken of om iemand anders jou te laten controleren op teken. Daarnaast zien vier ogen meer als twee.