Teek verwijderen Hond en kat

Het verwijderen van teken bij honden en katten kan met een tekentang of met een pincet. Een Teek verwijderen bij een Hond is net zo belangrijk als bij mensen! Mocht je gebruik maken van een Pincet is het belangrijk dat je de teek zelf niet indrukt! Als u namelijk de teek indrukt loopt hij terug leeg het lichaam van de hond in. Dit verhoogt de kans op infecties!

Zet de tekentang of pincet zo dicht mogelijk op de huid van de hond. Dus onder de teek. Verwijder vervolgens in één vloeiende beweging de teek. Hierbij is het belangrijk dat alles mee komt, dus niet een deel van het lichaam van de teek blijft zitten. Dit kan namelijk nog voor infecties zorgen dus altijd een Teek verwijderen bij uw Hond.

Moet ik teken bij honden weghalen?

Het antwoord hierop is JA, teken weghalen bij honden is net zo belangrijk als het weghalen van teken bij mensen. Controleer je hond dus geregeld na een wandeling op teken. Ook honden kunnen infecties oplopen als ze worden gebeten door teken.

Teek verwijderen Hond

Hoe teek verwijderen bij kat

Bij een kat verwijder je een teek op de zelfde manier als bij honden/mensen. Er zijn verschillende manieren voor. Het beste hulpmiddel is een tekenpen. Deze is speciaal ontworpen voor het verwijderen van teken.

Een pincet wordt afgeraden omdat dit een stuk lastiger is, het is namelijk erg gevaarlijk als je het lichaam van een teek indrukt. Het lichaam van de teek leegt zich dan in het lichaam van uw kat. Hiermee verhoog je de kans op infecties. Probeer bij het gebruiken van een pincet dus het lichaam van de teek niet in te drukken!

Teek verwijderen bij Kat

Het is ook mogelijk om de teek te verwijderen met de nagels. Hierbij is het ook belangrijk om het lichaam van de teek niet in te drukken! Hierdoor zal de teek leeglopen in het lichaam van uw kat met de nodige extra kans op infecties.

Symptomen bij honden (Ziekte)

Ook bij honden zijn er symptomen waaraan je kunt zien dat je hond een infectie heeft opgelopen. Hierbij is het ook belangrijk om naar de dierenarts te bellen.

We zullen de symptomen hieronder opsommen:

  • Uw Hond heeft Pijn;
  • Uw hond is traag en lui;
  • Uw hond heeft last van stijfheid;
  • Uw hond is kreupel;
  • Uw hond heeft koorts;
  • Uw hond heeft weinig eetlust.

Kunnen katten ziek worden van teken?

Uit onderzoek is gebleken dat zo’n 20 tot 40% van de teken besmet is met de borrelia bacterie (in Nederland). Veel katten worden in gebieden in Nederland bloot gesteld aan teken waar Ziekte van Lyme veel voorkomt. Toch worden maar een klein deel van de katten hier ziek van.

Ziekte van Lyme

Ook honden kunnen een infectie oplopen door teken en besmet raken met bijvoorbeeld Ziekte van Lyme. Daarom moet u ook met bovenstaande symptomen direct contact opnemen met de huisarts.

De bacterie kan namelijk bij honden ook verspreiden naar hart, hersenen en gewrichten. Hier kan de hond als u er niet snel bij bent flinke schade van oplopen (zelfs met dood ten gevolg!).

Tegenwoordig is het ook mogelijk om honden preventief te laten vaccineren tegen ziekte van Lyme. Hiervoor kunt u contact opnemen met de dierenarts.