Teek verwijderen Mislukt

Het kan best wel paniek zijn als het teek verwijderen mislukt! Een teek houd zichzelf vast met met tientallen weerhaken in uw lichaam. Rond de snuit van de teek spuugt de teek ook nog een goedje op uw lichaam dat ook wel cement genoemd kan worden. Dit doet de teek om extra goed vast te kunnen houden aan uw lichaam.

Alleen de tekenkop verwijderd

Het kan voorkomen dat alleen de kop van de teek los komt en de pootjes van de teek blijven zitten. De meeste bacteriën die een teek kan overdragen (zoals de ziekte van Lyme) draagt de teek over vanuit zijn kop. Er is maar een kleine kans dat de teek nog bacteriën overdraagt via de pootjes of zijn (mogelijk) achtergebleven steeksnuit.

Hoe de tekenpootjes verwijderen

Teek verwijderen Mislukt? Als alleen de pootjes van de teek zijn achtergebleven kun je deze opnieuw proberen te verwijderen met een schone tekenpen/pincet. Probeer rustig alsnog de pootjes (en mogelijk de snuit) in één rechte beweging uit uw huid te trekken. In de meeste gevallen geeft de achtergebleven pootjes van de teek alleen wat jeuk.

Mocht het echter niet lukken om de pootjes te verwijderen, probeer het dan de volgende dag nogmaals! Het lichaam accepteert de pootjes niet als onderdeel van uw lichaam en werpt ze zelf ook buiten uw lichaam. Mogelijk dat ze op de dag na het half verwijderen van de teek wel los komen.

Teek verwijderen Mislukt
Teek verwijderen Mislukt

Aanvullende vragen bij Teek verwijderen Mislukt?

Mocht je aanvullende vragen hebben of de tekenbeet alsnog niet vertrouwen? Neem dan altijd contact op met de assistente van je huisarts! Deze kan verder advies geven over de tekenbeet als het Teek verwijderen Mislukt is.

Teek verwijderen Mislukt

Samengevat hoef je dus niet extreem in paniek te raken mocht een teek niet goed verwijderd worden. Probeer het pootje / deel van het lichaam er nog een keer uit te halen. Mocht dit niet lukken zal het lichaam het vanzelf gaan afstoten.

Hierbij kan het wel een beetje rood worden en jeuk gaan veroorzaken. Mocht je toch nog twijfelen, neem dan gerust even contact op met de assistente van je huisarts, die kan je altijd nog van extra advies voorzien.

Overzicht huisartsen

Mocht je niet meer weten wat het telefoonnummer van je huisarts is neem dan een kijkje op de Zorg kaart, hier staan alle huisartsen op vermeld.