Teek verwijderen pootje blijft zitten

Teek verwijderen pootje blijft zitten? Het kan voorkomen dat het verwijderen van een teek niet helemaal goed gaat. Zo kan de mond en pootjes van een teek achter blijven in het lichaam. De kans dat er alsnog bacteriën het lichaam in komen is een stuk kleiner als het hoofdje alleen is verwijderd.

Verwijderen pootjes van teek

Het is nog steeds goed mogelijk om de pootjes van de teek uit je lichaam te halen. Gebruik hiervoor een schone tekentang of pincet! Maak bij het lostrekken van het overgebleven deel van de teek een rechte lostrekkende beweging. Trek de teek dus in een rechte lijn het lichaam uit. Mochten de pootjes (en mogelijk een deel van de mond van de teek) niet loskomen is het geen directe reden tot paniek! De meeste kans op infecties komt vanuit het bovenlichaam van de teek.

Het lichaam helpt ook bij het loshalen van de teek, het menselijk lichaam doet er namelijk alles aan om de overgebleven delen van de teek naar buiten te werken.

Geen reden tot paniek als je Teek niet goed verwijderd hebt!

Het is dus geen reden tot paniek als je de teek niet goed verwijderd. Het lichaam stoot deze pootjes namelijk zelf ook af. Een teek houdt zich vast met zijn tientallen pootjes met haken. Deze haken in het lichaam vast. Daarnaast maakt de teek zichzelf ook vast met een soort van “Cement” rond zijn mond.

Je lichaam doet het werk

Het lichaam accepteert de Pootjes van de teek niet in je lichaam en zet deze ook zelf uit. Dit kan echter wel even duren. Het kan ook zijn dat er jeuk ontstaat op de plek waar de teek zit, dit komt doordat het lichaam bezig is de overgebleven delen van de teek naar buiten te werken.

Hoe zit een teek vast?

Een teek houdt zich vast op twee verschillende manieren. Een teek heeft tientallen pootjes, met daaraan haakjes die hij vast zet in het lichaam. Ook maakt de teek zichzelf vast met een soort van “Cement” dat de teek zelf aanmaakt rond zijn mond om zichzelf vast te houden. Hierdoor kan het ook zijn dat bij het verwijderen van de teek een stuk van de mond blijft zitten.

Teek eruit trekken in één rechte beweging

Het is belangrijk bij het verwijderen van een teek dit te doen in één rechte beweging. Vaak wordt er bij het verwijderen van teken gedacht dat het het beste is om de teek er in een draaiende beweging uit te halen. Dit is echter niet het geval en zelfs gevaarlijk! Hierdoor kunnen delen van de teek in het lichaam achterblijven.

Na het loshalen van een teek is het ook altijd belangrijk voor je een teek door de wc spoelt de teek nog even van dichtbij (met goed licht) te bekijken. Is de teek helemaal compleet? Dan heb je alles uit het lichaam verwijderd.

Teek verwijderen pootje blijft zitten

Teek verwijderen pootje blijft zitten

Het is dus geen reden voor paniek als een deel van de teek blijft zitten. Het lichaam gaat dit vanzelf afstoten. Het kan wel zijn dat het gaat irriteren en/of gaat jeuken. Mocht je toch nog twijfelen of je de halve teek wel kunt laten zitten, neem dan even contact op met je huisarts.

De assistente van je huisarts kan je namelijk altijd nog even extra van informatie voorzien. Daarnaast zit de huisarts in het basis pakket van de zorgverzekering! Even bellen voor wat extra informatie kan dus nooit kwaad.

Heb vooral geen paniek, je hoeft niet met de spoedlijn van je huisarts te bellen, en als deze al gesloten is kan je gerust de volgende dag bellen als de huisarts weer open is. Geen paniek dus!

Pootjes jeuken

De pootjes die achter zijn gebleven in het lichaam geven jeuk, het lichaam is bezig met de pootjes uit het lichaam te werken omdat deze er niet horen. De pootjes kunnen hierdoor ook jeuk veroorzaken.

Teken onder de huid

Er is maar een hele kleine kans dat teken onder je huid gaan zitten. Teken hebben wel de mogelijkheid om met hun negen pootjes zich in te graven in je huid. Echter zal het lichaam de teek weer naar buiten werken en krijgt de teek binnen ook minder zuurstof.

Na een tijd zal de teek onder je huid stikken en overlijden. De kans is hierdoor dus extreem klein dat teken onder je huid gaan zitten. Het doel is immers om zich vol te zuigen moet bloed om te kunnen overleven.

Tekenradar

Het is ook handig om te kijken op de Tekenradar. hier is te zien wanneer er teken gemeld worden en dus veel teken actief zijn in een bepaald gebied. Het is ook mogelijk om hier zelf teken te melden. De Tekenradar heeft ook zijn eigen app! Aanrader om te downloaden als je vaak in de bossen te vinden bent.

Aanvullende vragen over teek niet goed verwijderd?

Mocht je aanvullende vragen hebben of de tekenbeet alsnog niet vertrouwen? Neem dan altijd contact op met de assistente van je huisarts! Deze kan verder advies geven over de tekenbeet.