Vier handige weetjes over Teken

We zetten hieronder even vier handige weetjes over Teken op een rij die je moet weten. Ook ontkrachten we wat fabeltjes die rond gaan over teken.

1) Gevaren van teken

De gevaren van teken zitten hem vooral in hun voeding. Teken leven namelijk op het bloed van zoogdieren, reptielen en vogels. Ze zuigen zich vol met het bloed (dus ook bij de mens). Echter heeft gemiddeld één op de vijf teken ze Ziekte van Lyme bij zich, die dit kan overdragen. Erg gevaarlijk dus!

2) Voortplanting van Teken

Volwassen teken planten zich net zo voort als bij mensen. Dit doen ze meestal op de zoogdieren, reptielen en vogels. Na de paring zuigt het vrouwtje zich nog helemaal vol met bloed waarna ze zichzelf los laat.

Eenmaal op de grond aangekomen legt het vrouwtje de eitjes (dat er gemiddeld tussen de 1000 en 2000 zijn). Als ze dit heeft gedaan sterft het vrouwtje. Als het voorjaar is komen de larven uit en als de zomer is afgelopen vervellen de larven tot nimfen.

3) Plaatsen waar teken zijn

Veel mensen denken dat je naar het bos moet gaan om een teek op te lopen. Maar wist je dat 1 op de 3 een teek oploopt in eigen tuin? Je hoeft dus helemaal niet naar het bos te gaan om teken te krijgen. Controleer je dus geregeld goed op teken! Ook als je niet naar het bos bent geweest.

4) Teken vallen uit bomen fabel

Het is een fabel dat teken uit bomen vallen, een teek loopt namelijk je lichaam op en laat zich niet vallen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er ineens een stortvloed van teken uit de boom komt. Echter lopen ze wel over van hoger gras, oude bladeren en struikgewas waar je doorheen loopt.

Vier handige weetjes over Teken

Vier handige weetjes over Teken

Dit waren de Vier handige weetjes over Teken, mocht je nog meer info willen over teken neem dan gerust een kijkje verder op onze website. We leggen hier namelijk nog veel meer uit over teken. Zeker de moeite waard om te lezen dus! Zeker omdat het om je eigen gezondheid gaat.