Ziekte van Lyme

Wat is De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die door de Borrelia bacterie wordt veroorzaakt.

De meest voorkomende herkenning van deze infectie zijn rode ringen en vlekvormige huiduitslag op de plaats waar de teek u gebeten heeft.

Het meest voorkomende tijdsbestek dat deze herkenningspunten kunnen komen is binnen enkele dagen na de beet tot enkele weken daarna. Het kan ook zo zijn dat het bijvoorbeeld drie maanden na de beet nog kan komen. Houdt daarom de plek waar u bent gebeten altijd zorgvuldig in de gaten!

In de loop van de tijd zullen de ringen of vlekken steeds groter worden dat is één van de symptomen van de ziekte van Lyme.

Het komt af en toe ook voor dat iemand de ziekte van Lyme oploopt zonder dat hij/zij ringen of vlekken op het lichaam krijgt.

Verdwijnen van de ringen & vlekken

Na een tijd verdwijnen de vlekken en ringen vanzelf van het lichaam. U zult hierna mogelijk denken dat u van het probleem af bent. Echter, kan de bacterie nog een langere tijd in het lichaam blijven en de nodige schaden aanbrengen!

Schade van ziekte van Lyme

De bacterie richt zich als deze in het lichaam is vooral op zenuwweefsel, het hart, gewrichten en de huid. De klachten die daaruit voort kunnen komen zijn in eerste instantie griepklachten of soms een opzwelling van oorlel of tepel. Deze klachten komen meestal binnen de eerste 3 maanden.

Ziekte van Lyme

De volgende fase

Als je de symptomen niet opmerkt gaan we door naar de volgende fase. De klachten die iemand dan krijgt, hangt af van de persoon. Dat is bij iedereen verschillend. Er wordt dan gesproken over late Lymeziekte.

Meest voorkomende klachten zijn dan neurologische, huid-, gewrichts- of hartklachten.

De meest voorkomende aandoeningen zijn aandoeningen aan de zenuwen. Dit kan zenuwpijn of het uitvallen van zenuwen ten gevolgen hebben. Dit kan gebeuren op verschillende plekken in het lichaam.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verlamming van de gezichtsspieren of krachtvermindering in de spieren in de arm. Ook is het mogelijk om hartritmestoornissen te krijgen.

Hoe te behandelen?

Je kunt de ziekte van Lyme behandelen met antibiotica. Het is wel belangrijk om er snel bij te zijn, want hoe eerder je er bij bent hoe beter het te behandelen is. Als je er te laat bij bent, is het mogelijk dat je ook klachten blijft houden na de behandeling. Dit noemen ze dan het post-Lymfeziektesyndroom.

Teken controleren

Het is belangrijk dat je ten alle tijden je eigen lichaam controleert op teken. Zo ben je er altijd snel bij mocht je gebeten zijn door een teek.